Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Śnieguła (Plectrophenax nivalis)

Krzysztof Wróblewski

Charakterystyka/ morfologia

Śnieguła (Plectrophenax nivalis)

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: trznadlowate (emberizidae)
gatunek: Śnieguła (Plectrophenax nivalis)

Charakterystyka/ morfologia
Nieco większa i masywniejsza od wróbla. Samiec w szacie godowej jest biały z czarnymi końcami skrzydeł , grzbietem i wewnętrznymi sterówkami. Czarne ma także dziób i nogi. Samica ma wierzch głowy, pokrywy uszne i boki piersi brązowo przyprószone, pióra grzbietu z brązowymi brzegami, a białe pola na skrzydłach mniejsze niż u samca. Spotykane w Polsce ptaki są w szacie spoczynkowej, podobnej do upierzenia młodych ptaków u których pióra płaszcza mają szerokie, płowe obrzeżenia, na głowie i piersi występują płowobrązowe plamy , a dziób jest żółty z ciemna końcówką. Długość ciała 16 - 18 cm, rozpiętość skrzydeł 32 - 38 cm, waga 26 - 53 g . U nas pojawia się podczas przelotów, liczniej nad wybrzeżem, w głębi kraju nieregularnie. Mało płochliwa, często przebywa na ziemi, lata szybko, faliście.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Zamieszkuje bezleśne płaskowyże, kamienistą tundrę i skaliste wybrzeże na północy Eurazji i Ameryki północnej, zimę spędza na niższych szerokościach geograficznych, u nas można ją zaobserwować w październiku – listopadzie i marcu – kwietniu, jak przebywa na otwartych polach. Zimuje nielicznie. Dieta śnieguły składa się głównie z nasion zbieranych z ziemi, latem uzupełnia ją o owady i inne bezkręgowce.

Rozwój osobniczy
Monogamiczna. Wyprowadza do 2 lęgów w sezonie. Gniazdo które buduje samica z mchu i wyściela piórami, znajduje się w szczelinach skalnych, miedzy kamieniami i w ścianach budynków. Tam składa 3 do 8 jaj podobnych do jaj trznadla i sama je wysiaduje przez 13 dni. Pisklętami w gnieździe opiekują się oboje rodzice przez 12 dni. Podczas lęgów żyje w parach, po sezonie lęgowym w stadach.

Status gatunku
Objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz