Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

Tomasz Nowakowski

Charakterystyka/ morfologia

Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

Systematyka
rząd: siewkowe (Charadriiformes)
rodzina: siewkowate (Charadriidae)
gatunek: Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

Charakterystyka/ morfologia
Mniejsza od sieweczki obrożnej, z węższą przepaską na piersi , czarniawym dziobem oraz żółtą obrączką powiekowa i żółtymi nogami. Młode maja mniej wyrazisty rysunek na głowie. Porusza się z taka szybkością, ze nogi staja się niewidoczne i wydaje się, że ptak ślizga się po brzegu. Chwilami zatrzymuje się gwałtownie, chwieje przez moment i rusza dalej. Długość ciała 15 - 18 cm, rozpiętość skrzydeł 34 - 38 cm, waga 30 50 g. Wędrowna.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Żyje na piaszczystych lub żwirowych brzegach rzek, jezior i stawów, na mulistym dnie stawów spuszczonych, w starych wykopach z wodą na dnie i na wybrzeżach morskich. Żywi się owadami , pająkami, mięczakami i skorupiakami. Zbiera pokarm z powierzchni ziemi i błota oraz na płyciznach. Żerując drepcze energicznie po mule wypłaszając w ten sposób swoje ofiary.

Rozwój osobniczy
Toki rozpoczyna po przylocie na tereny lęgowe w kwietniu lub w maju. Wyprowadza do dwóch lęgów w roku. Gniazduje w głębi lądu, na otwartych terenach o żwirowym podłożu. Samce wykonują zygzakowate loty godowe, wolno poruszając skrzydłami. Wydaja przy tym ostre krzyki. Zaloty kontynuują na ziemi: kłaniają się, kiwają, przeskakują z jednej nogi na drugą, podnoszą je wysoko i wszystko to z nastroszonymi piórami. Samiec wygrzebuje kilka gniazd, z których samica wybiera jedno i wykłada je kamieniami, muszelkami lub kawałkami roślin. 3 - 4 jaja wysiadują przez 24 – 25 dni oba ptaki zmieniając się na gnieździe. Młode wykluwają się jednocześnie i przez pierwsze dni życia ogrzewane są przez rodziców. Potrafią same zdobywać pożywienie. Zdolność do lotu osiągają po 25 – 27 dniach i niedługo potem staja się samodzielne. W sierpniu i wrześniu rodziny sieweczek opuszczają tereny lęgowe i odlatują nad Morze Śródziemne i dalej do Afryki zachodniej i Środkowej. Do pierwszych lęgów przystępują gdy mają rok lub dwa lata.

Status gatunku
Objęty ścisłą ochroną gatunkową i wymaga ochrony. Czynnikami zagrażającymi są wahania stanu wód, zarastanie siedlisk a także presja turystów i drapieżników.

Przygotowała: Wanda Kula

 

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz